Strona główna » Aktualności » Dwie nowe kawy w menu

Dwie nowe kawy w menu

Na naszej tablicy pojawiły się wyjątkowo aż dwie kawy:
Pierwsza z nich to Yirgacheffe.
Etiopska Yirgacheffe jest jedną z tych kaw, którą koneserzy włączają do grona najlepszych na świecie. Jest uprawiana na wysokości od 1800 do 2100 metrów nad poziomem morza w idealnych warunkach klimatycznych w regionie Kochere oraz Yirgacheffe. Jest uprawiana organicznie (zresztą jak wszyskie kawy w Ethiopii) i zbierana ręcznie. Ziarno jest poddawane obróbce mokrej (wet-procesing).

Ethiopia Yirgacheffe Kochere wyróżnia się miodową słodyczą połączoną z posmakiem owoców tropikalnych. Jest bardzo czysta i zrównoważona/zbalansowana. Ma jedwabiście, delikatne body. To najlepszy przykład kawy etiopskiej.
Nam najbardziej smakuje parzona w dripie i taką właśnie polecamy naszym gościom😉

Druga to COLD BREW -nasza odpowiedź na upały😉
Macerowana przez nas i nas,następnie schłodzona i filtrowana.
W rezultacie otrzymujemy zimną (orzeźwienie) kawę o wysokiej zawartości kofeiny(moc).COLD BREW charakteryzuje się tym,że nie wyczuwa się w niej kawowej kwaskowości i goryczki, ale w wyniku wielogodzinnego macerowania pozostaje wyraźne i przyjemne kawowe body.
Zapraszamy do Kolendry !

 

13-08-2017